• Lettergrootte
 • A
 • A
 • A
Behandelmethodes

Blepharitis behandeling

De behandeling van droge ogen en/of blepharitis is niet zo eenvoudig. Allereerst moet de juiste diagnose worden gesteld en moet u als klant zich bewust worden van het chronische karakter van de aandoening. Dit wil niets anders zeggen dan dat we vooral preventief de oogleden moeten schoonhouden om de ontsteking weg te houden. Het reinigen van de oogleden is hierbij de belangrijkste factor.

Voor het reinigen van de oogleden zijn in de loop der jaren meer producten op de markt gekomen. Het grondig en effectief reinigen van de oogleden vergt echter ook kennis van de ooglidrand. Met de komst van de BlephEx behandeling is er nu een door oogprofessionals uit te voeren effectieve behandeling.

De opties voor behandeling van droge ogen en blepharitis zijn laten behandelen met BlephEx en/of zelf reinigen. Voor het reinigen door middel van een BlephEx behandeling wordt u verwezen naar een behandellocatie. Voor het zelf reinigen kunt u gebruik maken van één van de zelfzorgproducten. Oogarts Wouters raadt u aan om eerst de aanwezige biofilm op de ooglidrand goed te verwijderen. Laat u deze aanwezige biofilm zitten dan zullen de antibiotica en/of de ontstekingsremmende druppels die uw huisarts of oogarts u voorschrijft geen effect hebben omdat u niet bij de oorzaak komt.

Is de biofilm eenmaal verwijderd en zijn uw klachten van drogen ogen onvoldoende afgenomen dan kunt u ervoor kiezen om zelfzorgproducten te gaan gebruiken. Dit zijn de zogeheten kunsttranen en /of ooggels die de traanfilm aanvullen. Let wel deze producten bestrijden de klachten, maar nemen niet de oorzaak van de aandoening weg. U kunt ook proberen voedingssupplementen te gaan gebruiken om zo de kwaliteit van de traanfilm te verbeteren.

Het is goed om voordat u een behandeling ondergaat altijd het klachtenpatroon in kaart te brengen. Herkent u zich in één of enkele van onderstaande oogklachten:

 • Droge ogen;
 • Plakkerige oogleden;
 • Prikkelende of brandende ogen;
 • Zandkorrelgevoel;
 • Roodheid;
 • Overmatig tranen;
 • Wazig zicht;
 • Minder comfort tijdens en na tv kijken en lezen.

Dan is de kans groot dat u een ooglidrandontsteking hebt.

Stap één van de behandeling bestaat uit het effectief diagnosticeren van de aandoening. Wordt inderdaad blepharitis vastgesteld dan zijn er 4 stadia te onderscheiden. Hoewel in de “oude” literatuur veelal gesproken wordt over anterieure en posterieure blepharitis wordt dit onderscheid door ons niet meer gemaakt. Het is één en dezelfde aandoening.

 • Fase 1: kenmerkt zich door ontstoken haarzakjes.
 • Fase 2: de meiboomklier functioneert minder goed.
 • Fase 3: productie van de traanklier neemt af.
 • Fase 4: schade aan de oogleden.

Ooglidhygiëne

De behandeling bestaat uit het schoonmaken van de oogleden waarbij de aanwezige biofilm verwijdert moet worden. Hierdoor neemt de ontsteking af en zullen de klachten van jeuk en het zandkorrelgevoel het snelste afnemen. De BlephEx behandeling is hier een uitstekende methode voor.

Warme kompressen en massage

Mocht de ontsteking aanblijven dan kan de oogarts ervoor kiezen om naast de ooglidhygiëne u te adviseren om warme kompressen en massage van de ooglidrand toe te passen. Let wel warme kompressen hebben pas zin bij een hoge temperatuur. Met een stoombril, zakjes met kersenpitten of gelmaskers is dit te bereiken. Alle andere opties zoals warme washandjes en warme theezakjes op je ogen zijn zinloos.

Antibiotica

Ook worden nog weleens langdurig antibiotica voorgeschreven of zalf. In mijn optiek is dit niet meer van deze tijd en draagt op de lange termijn niet bij aan een oplossing voor deze chronische aandoening. Door langdurig gebruik van antibiotica ontstaat er resistentie tegen antibiotica waardoor de behandeling geen effect heeft.

Kunsttranen en ooggel

Voor de lokale klachten aan de ogen van jeuk, zanderigheid, tranen, wazig zicht en lichtschuwheid kunt u ook zogeheten kunsttranen of een ooggel gebruiken. Deze middelen verlichten de klachten, het is dan vooral symptoombestrijding. Alle verlichting is heerlijk als je veel klachten hebt, maar de oorzaak van de aandoening wordt niet behandeld.

Voedingssupplementen

Omega-3 vetten verbeteren de kwaliteit van de olie die door de Meiboomklieren geproduceerd wordt. De olie stabiliseert de kwaliteit van de tranen. Ook is er bewezen dat omega-3 vetten de kans op de ontwikkeling van droge ogen verminderen. De omega-3 vetten zitten in voedsel zoals vis, walnoten en tarwe. Echter zijn er ook voedingssupplementen beschikbaar.

Klik hier voor de BlephEx behandeling »

Wilt u een intakegesprek?

Nieuwsgierig of de BlephEx behandeling ook iets voor u is? Neem dan contact op met een behandellocatie voor een intakegesprek of een behandeling.

Ook moedigen wij u aan om de video te bekijken om meer te weten te komen over de BlephEx behandeling.

Zoek een behandellocatie »

Laatste nieuws

Email nieuwsbrief

Inschrijving voor updates over droge ogen, producten en eventuele kortingen, nieuwe behandellocaties. Max. 2 keer per maand.