• Lettergrootte
 • A
 • A
 • A
Nieuws Lees hier het laatste nieuws

De rol van de biofilm bij een ooglidrandontsteking

04-06-18

Belang van reinigen ooglidrand

Wij beschermen de conditie van onze tanden door deze dagelijks te poetsen, te flossen en regelmatig een tandarts te bezoeken. Echter ‘verwaarlozen’ wij over het algemeen onze oogleden. Nieuwe wetenschappelijke artikelen suggereren dat het reinigen van de ooglidranden minstens zo belangrijk is als het reinigen van het gebit. Dit om ooglidrandontstekingen te voorkomen.

Droge ogen en blepharitis, één aandoening met 4 stadia

Tot voor kort werden blepharitis en droge ogen (DEBS) gezien als verschillende aandoeningen. Echter is het een groep van symptomen die vrijwel altijd samen voorkomen. Daarom noemen we het dezelfde aandoening. De aandoening DEBS heeft 4 verschillende stadia waarbij de klachten van droge ogen op het laatst optreden.

 1. Folliculitis: oedeem en verlies van wimpers
 2. Meibomitis: verlies van de lipide laag (evaporative dry eye)
 3. Lacrimalitis: afname van het traanvocht
 4. Ooglid onherstelbaar beschadigd: en/ectropion en floppy eyelid

Biofilm ten grondslag aan DEBS

De veroorzaker van de ooglidrandontsteking (DEBS) is vaak een op de huid voorkomende bacterie, staphylococus aureus. Deze bacteriën produceren exotoxines. Dit wordt ook wel de ‘biofilm’ genoemd. De biofilm is een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm vastgehecht aan een oppervlak. Deze slijmlaag wordt ook ECM oftewel extra-cellulaire matrix genoemd. Het behandelen van DEBS zonder verwijdering van de biofilm is onmogelijk. BlephEx verwijdert de biofilm.

Positieve reactie nieuwe theorie

Dr. Paul Karpecki is leider en pionier op het gebied van droge ogen en blepharitis (DEBS). Hij heeft een artikel gepubliceerd in het “Clinical Ophthalmology” tijdschrift waarin hij de DEBS-theorie van Dr. James Rynerson behandeld. Hij geeft aan de theorie, op dit moment, niet wetenschappelijk te kunnen bevestigen noch te kunnen afwijzen. Wel kan hij de theorie bevestigen door ervaringen in de praktijk. Het behandelen van de biofilm heeft een positieve impact op het afnemen of verdwijnen van de symptomen, traankwaliteit en kwaliteit van leven.

Voordelen BlephEx behandeling

 1. Afname symptomen en klachten behorende bij DEBS.
 2. Langer kunnen blijven doordragen van contactlenzen en afname kans risico op infecties.
 3. Effectiever dan dagelijks reinigen met warme kompressen.
 4. Minder kans op oogbeschadigingen doordat een oogspecialist de reiniging doet.

Heeft u een ooglidrandontsteking ofwel klachten van DEBS? Neem dan contact op met een van onze behandellocaties.

Bent u oogspecialist en wilt u meer weten over de BlephEx behandeling? Neem dan contact met ons op.

 

 

Email nieuwsbrief

Inschrijving voor updates over droge ogen, producten en eventuele kortingen, nieuwe behandellocaties. Max. 2 keer per maand.