• Lettergrootte
  • A
  • A
  • A
Nieuws Lees hier het laatste nieuws

Behandeling van droge ogen is vereist voor Glaucoom behandeling

16-12-19

Droge ogen bij Glaucoom behandeling.

Steeds meer literatuur is beschikbaar waaruit blijkt dat de uitkomsten van zorg worden beïnvloed door het Droge Ogen Blepharitis Syndroom (DEBS). Zo ook bij Glaucoom. Door aandacht te geven aan de aandoening droge ogen en blepharitis, en ooglidhygiëne bespreekbaar te maken kan mogelijk het effect van de glaucoom behandeling verbetert worden.

Glaucoom is een chronische oogaandoening waarbij de therapie vaak voor de rest van het leven is. Topicale oogdruppels hebben bijwerkingen, zoals rode ogen, irritatie en een branderig gevoel. We weten dit, accepteren dit, omdat de therapie belangrijk is voor behoud van ons gezichtsveld.

De aantasting van het oogoppervlak veroorzaakt door de blepharits, een meiboomklierdysfunctie en de conserveermiddelen in de gangbare glaucoom medicatie verminderen de werking van de Glaucoom oogdruppels.

Door de irritatie vermindert de zogeheten compliance (het trouw dagelijks en tijdig gebruiken van de juiste medicatie), maar vermindert ook het effect van de oogdruppels (steeds meer medicatie is nodig voor hetzelfde effect) en zal bij een operatie voor de glaucoom het resultaat van de ingreep negatief beïnvloed worden.

Voor alle glaucoom specialisten geld dat alles gedaan moet worden om de traanfilm kwaliteit te behouden. Voorkom dat uw patiënt een operatie moet ondergaan wegens bijwerkingen veroorzaakt door medicatie, terwijl een operatie niet nodig had geweest door tijdig en/of preventief te behandelen.

Geef voldoende aandacht aan het DRY EYE BLEPHARITIS SYNDROOM
Start tijdig met stap 1 van de TFOS-DEWS studie namelijk: ooglidhygiëne.

Feiten:
20% van de patiënten heeft al droge ogen voordat zij met glaucoom medicatie starten.
Conserveringsmiddelen in glaucoom medicatie kunnen het effect hebben dat de droge ogen symptomen en tekenen verergeren.

40% van de patiënten (in één onderzoek) staakte of veranderde de voorgeschreven Glaucoom medicatie wegens symptomen en tekenen van droge ogen.

Door aandacht te geven aan de aandoening blepharitis en ooglidhygiëne bespreekbaar te maken kan mogelijk het effect van de glaucoom behandeling verbeteren. Lees hier meer over hoe de BlephEx behandeling helpt de oorzaak van het droge ogen en blepharitis syndroom effectief aan te pakken door de oogleden intensief te reinigen.

Wij, BlephEx Nederland, zetten ons in voor effectieve en zinnige oogzorg.

Email nieuwsbrief

Inschrijving voor updates over droge ogen, producten en eventuele kortingen, nieuwe behandellocaties. Max. 2 keer per maand.