• Lettergrootte
  • A
  • A
  • A
Blepharitis en droge ogen Wat is het en wat zijn de symptomen?

Blepharitis en droge ogen, één aandoening?

Om dit te kunnen begrijpen moeten wij eerst de begrippen helder krijgen. Wat is de definitie van elk van deze twee aandoeningen. Verder nemen wij u mee in de discussie om u te overtuigen van het feit dat de twee aandoeningen een en dezelfde oorzaak hebben. Wij willen heel graag een andere zienswijze benadrukken en u er vooral van zien te overtuigen om te stoppen met het behandelen van de symptomen en om de oorzaak van de ontsteking aan te pakken. Ooglidhygiëne is het toverwoord en de basis van de “preventieve” behandeling.

Blepharitis – ook wel een ontstoken ooglid of ooglidrandontsteking – is een (chronische) ontsteking van de ooglidrand waarbij de haarzakjes en talgkliertjes in het ooglid ontstoken zijn. Blepharitis kan schade aan de ooglidrand veroorzaken. Om schade aan de ooglidrand te voorkomen is het belangrijk dat deze grondig gereinigd worden.

Droge ogen zijn vaak het gevolg van een instabiele traanfilm. Wij noemen dit ook wel het Evaporative Dry Eye Syndroom.

Hoe tegenstrijdig is dit… De ogen tranen overvloedig en voelen toch droog aan!

Dit komt omdat het traanvocht te snel verdampt doordat er te weinig of geen mucines (vetten) in het traanvocht zitten. Zo ontstaan er zeer kleine schaafwondjes (een keratitis) op het hoornvlies (de cornea) van de ogen. Dit is een prikkel om meer traanvocht aan te maken, maar omdat de kwaliteit van het traanvocht niet goed is blijven de ogen droog aanvoelen.

De klachten die hiermee samenhangen bestaan uit jeukende branderige ogen met daarbij een zandkorrelgevoel en het tranen van de ogen. Bij een instabiele traanfilm horen ook klachten van wazig zien en dat de letters door elkaar gaan lopen na een poosje lezen. Vergelijk het met een beslagen autoruit die met een ruitenwisser niet goed schoon te vegen is.

Wij pleiten er dan ook voor om te spreken over DEBS dat staat voor Dry Eye Blepharitis Syndrome. Een droog oog ontstaat dan ook door blepharitis, uitzonderingen daargelaten.

Blepharitis wordt door ons ingedeeld in 4 logische stadia:

  • Folliculitis – dit is een ontsteking van de haarzakjes op de ooglidrand met oedeem en verlies van de wimpers tot gevolg. De ontsteking ontstaat doordat bacteriën langs de haarschacht naar binnen kruipen. Bacteriën scheidden dan zogeheten exotoxines af waardoor zich een biofilm ontwikkeld die zich over de ooglidrand verspreid. De Biofilm is de boosdoener van uw ooglid. De biofilm maakt dat antibiotica alleen geen effect op de aandoening hebben!
  • Meibomitis – dit is een ontsteking van de zich in de ooglidrand bevindende kliertjes van Meiboom; ook wel de talgkliertjes van het ooglid genoemd. Hier worden de mucines (vetten) gemaakt die bij iedere knipperslag zich actief mengen met het traanvocht en dus belangrijk zijn voor de opbouw van de traanfilm. De Meiboomse klieren monden uit op de ooglidrand en zijn zichtbaar maar ook de klieren van Zeiss gelegen in de ooglidrand produceren talg. Deze klieren van Zeiss monden echter uit in de haarfollikels van de oogleden. Let wel, doordat de biofilm zich op de ooglidrand bevind kan de mucine niet uit de kliergangetjes komen en ontstaat het droge ogen gevoel (Evaporative Dry Eye Syndroom).
  • Lacrimalitis – een ontsteking van de kleine zweetkliertjes van Krause en Moll die zich langs de ooglidrand bevinden.
  • Onherstelbare beschadiging van het ooglid.

Lees meer over blepharitis en droge ogen in de dossiers van Gezondheidsplein, Solvo.

Klik hier voor de behandelmethodes »

Wilt u een intakegesprek?

Nieuwsgierig of de BlephEx behandeling ook iets voor u is? Neem dan contact op met een behandellocatie voor een intakegesprek of een behandeling.

Ook moedigen wij u aan om de video te bekijken om meer te weten te komen over de BlephEx behandeling.

Zoek een behandellocatie »

Laatste nieuws

Email nieuwsbrief

Inschrijving voor updates over droge ogen, producten en eventuele kortingen, nieuwe behandellocaties. Max. 2 keer per maand.