Blepharitis / droge ogen

Wat is het en wat zijn de symptomen?

Wa t is het?
Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden die veroorzaakt wordt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven op de rand van het ooglid aan de voet van de oogharen. Blepharitis is vaak de voorloper van  ooglid ziekten, zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen meestal minder antilichamen bevatten naarmate men ouder wordt. 

Oorzaken
Als deze bacteriegroei toeneemt onstaat er een slijmlaagje (biofilm) langs de wimpers. Bacteriële giftige stoffen en een parasiet genaamd Demodex worden vervolgens gevangen en beginnen het ooglid binnen te dringen en veroorzaken zwelling. Hierdoor ontstaat mogelijke schade aan de traanklieren wat negatieve invloed zal hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt, nemen ook de natuurlijke antistoffen nog verder af en blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt.

Symptomen
De klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een ‘zandkorrel’ gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ‘s morgens aan elkaar blijven plakken. In een gevorderd stadium kan er sprake zijn van bultjes op de oogleden en ingegroeide oogharen.

De Oplossing

Lees hier meer over de BlephEx behandeling. 
 


Gerelateerd

Ogen laseren?
Wilt u uw ogen laten laseren? En u heeft blepharitis? Door blepharitis is ooglaseren niet mogelijk. Door de BlephEx behandeling maakt u het laseren alsnog mogelijk!

Draagt u contactlenzen?
Draagt u lenzen en heeft u last van blepharitis en/of droge ogen? Dan kan de Blephex behandeling ervoor zorgen dat u uw lenzen kunt behouden!

Neem contact op met een van onze behandellocaties voor meer informatie!